Välj rätt - prova i bilen!

Babyskydd kan vara godkända för 0-10 kg eller 0-13 kg. Vilken du väljer är upp till dig - det viktiga är att de är E-godkända.

Det är viktigt att du provar babyskyddet direkt i din bil. Det finns en rad olika märken och modeller och om man har otur räcker inte bilens bälte till för att hålla stolen på plats.

Några modeller har så kallad alternativ bältesdragning. Det betyder att det går att fästa stolen på mer än ett sätt och det kan vara praktiskt om man åker med olika bilar eller byter bil.

Det finns även babyskydd som kan användas med 2-punktsbälte, men det är inte alla. Kontrollera alltid att babyskyddet är godkänt för att användas så innan du monterar stolen med mittbältet!

Ett babyskydd ska alltid sättas bakåtvänt i bilen. Sätt skyddet så långt från instrumentpanelen det går. Samma sak om babyn åker i baksätet - då ska babyskyddet sättas så långt ifrån framsätets ryggstöd som möjligt. En råd är att prova babyskyddet på flera alternativa platser i bilen så han man lite alternativ om man behöver flytta babyskyddet. Det kan tillexempel vara bra byta plats för att skydda babyn mot stark sol.

Montera aldrig ett babyskydd framför en inkopplad airbag! Är du osäker på om airbagen är urkopplad så välj en annan plats för babyn tills du vet säkert.